Загадките на Мексико - 13.11.2022 г.

Продължителност: 15 дни / 12 нощи

Вид транспорт: Самолет Самолет

Маршрут: София-Истанбул-Мексико-Истанбул-София

Дати на отпътуване:Цена от: 0лв.Дата Цена Запитване
Програма
ПРОГРАМА

1 ден, 13.11.2022: СОФИЯ - ИСТАНБУЛ - МЕКСИКО СИТИ

Полет до Мексико сити през Истанбул с Turkish Airlines.
София – Истанбул : 21.25 – 22.55 /местно време/
Истанбул – Мексико Сити : 02.30 – 08.35 /местно време/

2 ден, 14.11.2022: МЕКСИКО – СИТИ ТУР

Пристигане в Мексико. Трансфер до хотела. Оставяне на багажите в хотела и пешеходен тур в централната част на мексиканската столица с посещение на централния площад Сокало, Катедралата и останките от някогашния Централен храм на Теночтитлан. Настаняване в хотела. Свободно време. Нощувка. Нощувките са в централната градска част с възможност за излизане наоколо и вечеря. Нощувка.

3 ден, 15.11.2022: МЕКСИКО –НАЦИОНАЛЕН МУЗЕЙ ПО АНТРОПОЛОГИЯ, СОЧИМИЛКО

Закуска. Посещение на Националния музей по антропология и история, където са събрани най-ценните артефакти от доколумбова Мезоамерика. Следобед – посещение на Сочимилко, квартал в южната част на столицата, съхранен в автентичния вид с изкуствено създадени в езерото острови /чинампас/ и който разглеждаме от своеобразните салове, с които се придвижват местните – трахиннера. Тук земеделието продължава да съществува като по времето на коренните обитатели, които строили „чинампас“ – насипана пръст върху камъни на дъното на езерото, като по този начин образуват своеобразни острови, където се отглеждат цветя и зеленчуци. Тур по мрежата от канали, където можете да си купите всичко направо от направения с подръчни средства сал. Маршрутът ни минава и покрай призрачния остров на куклите, където по дърветата страховито висят различни кукли. Защо ли? Ще разберете когато стигнете там. Нощувка.

4 ден, 16.11.2022 : ТЕОТИУАКАН И БАЗИЛИКАТА „ДЕВАТА ОТ ГУДЕЛУПЕ“

Закуска. Посещение на базиликата „Девата от Гуделупе“ – едно от най- почитаните места в католическия свят и единственото, което съперничи по посещаемост на Ватикана в Рим по брой поклонници за година. На това място Богородица се появява на местния Хуан Диего и го изпраща със заръка при епископа да построи храм. След истинско чудо, което се случва, на това място е построен храм, който може да се посети до днес и се смята, че мястото е чудодейно и сбъдва желания

Посещение на Теотиуакан. /50 км. от столицата/ Пирамидата на Слънцето и Пирамидата на Луната са един от символите на Мексико, известни дори на най- незапознатите с тази страна. Заедно с храма на пернатата змия, Кецалкоатл, където се извършват множество човешки жертвоприношения, това е един от най-значимите археологически комплекси на Мексико. Завръщане в столицата и свободно време. Нощувка.

5 ден, 17.11.2022: МЕКСИКО СИТИ – ТУКСЛА ГУТИЕРЕС – САН КРИСТОБАЛ ДЕ ЛАС КАСАС /20 + 80 km./

Закуска. Трансфер до летището и полет до Туксла Гутиерес, столицата на щата Чиапас.

Мексико Сити – Туксла Гутиерес :

Кацане и отпътуване към Чиапа де Корсо, който се намира само на 12 км. от столицата. Градчето е разположено по брега на р. Грихалва и не впечатлява с размери или особена значимост, но това е първия град, основан от испанците по тези земи. Местното население дало сериозен отпор на завоевателите, но виждайки, че силите са неравни достойно намира смъртта си малко по-надолу в каньона на реката, където скалите се издигат отвесно на височина от 800 м. над нивото на водата.

Рейд на лодки по впечатляващият каньон Сумидеро, след което ще се отправим към Сан Кристобал де Лас Касас.

Сан Кристобал де Лас Касас е малко градче, макар и някога столица на щата, запазил колониалното си очарование с пъстроцветни къщи и своеобразен стил, характерен с особен уют и автентичност.

Настаняване в хотел в Сан Кристобал де Лас Касас. Нощувка.

6 ден, 18.11.2022: САН КРИСТОБАЛ ДЕ ЛАС КАСАС – СИНАКАНТАН - ВИЯЕРМОСА /10 km. + 300 km /

Закуска. Посещение на Синакантан, известен с характерните си костюми, които местните жители с особена гордост носят и днес в ежедневния си живот. Ще посетим и работилница, където жените тъкат пъстроцветни платна за колоритните дрехи.

Отпътуване за Вияермоса с попътно спиране за обяд. Пристигане късно вечерта. Настаняване в хотел. Нощувка.

7 ден, 19.11.2022: ВИЯЕРМОСА – ВОДОПАДИ РОБЕРТО БАРИОС -ПАЛЕНКЕ /175 км.+ 35 км/

Закуска. Посещение на невероятния археологически парк Ла Вента, в който са събрани експонати, открити във влажните тропически гори и принадлежащи на епохата на олмеките. В парка е обособен зоокът, в който можете да се срещнете очи в очи в представители на местната фауна и да се удивлявате на огромните каменни глави и мистични олтари, скрити в зеленината на джунглата в съпровод на смразяващия рев на ягуар или под закачливите погледи на маймуните-паяк. Отпътуване към водопадите Роберто Бариос и възможност да се потопите в прохладните води на серия от водопади в сърцето на джунглата. Настаняване в хотел в околностите на археологическата зона на Паленке. Нощувките в Чиапас са едно от най-вълнуващите емоции, защото нощната тишина е раздирана от страховити ревове и звуци от джунглата. Готови ли сте?

8 ден, 20.11.2022: ПАЛЕНКЕ – КАМПЕЧЕ /360 km/

Закуска. Посещение на археологическата зона на Паленке - една от най-удивителните находки от епохата на маите. След упадъка на цивилизацията им джунглата е погълнала всичко построено и едва в края на XVIII в. случайно излиза отново на бял свят. Посещението е вълнуващо приключение в стил “Индиана Джоунс“, което ще ви предложи срещи с огромни игуани, разходка сред екзотични растения и лиани, между които изникват каменни постройки. За разлика от други внушителни пирамиди, основната на Паленке не впечатлява с размери, но се оказва гробница на един от великите владетели – Пакал. Във вътрешността на пирамидата е открит саркофаг с тялото на владетеля, покрит с ритуална посмъртна маска от нефрит. По-малката пирамида до него се оказва също гробница, в която е открито тяло на жена, чиито кости, както и стените на погребалната камера са оцветени в ярко червено. Въпреки че все още няма яснота коя е тя, археолозите я наричат “Червената царица“.

По обед отпътуване към Кампече, където ще се влеем в пасторалния живот на местното население, свързан предимно със земеделие и животновъдство. Ще минем през живописни селища и обширни пасища със стада местни говеда преди да се озовем на брега на Мексиканския залив. Попътно ще спрем за почивка с възможност за обяд. Пристигане в Кампече вечерта.

Кампече е крайбрежен град, някога често нападан от пирати, поради което е опасан със здрава крепостна стена, която да го защитава от набезите им. Стената има две порти – откъм морето и откъм сушата, а между тях се простира пешеходна улица с множество заведения. Настаняване в хотел. Нощувка.

9 ден, 21.11.2022 : КАМПЕЧЕ – УШМАЛ – МЕРИДА / 170 km + 85 km./

Закуска. Посещение на Ушмал – древен град на маите, който в превод означава „Строен три пъти“. Легендата разказва, че внушителната пирамида е построена от джудже, родено от яйце. Целият комплекс е прекрасен пример на късната архитектура на маите.

Отпътуване за Мерида – Белият град /85 км/.

Пристигане привечер в Белият град, наречен така заради внушителните богаташки къщи в европейски стил, строени през XVIII – XIX в., когато местните производители на сезал и търговци се замогват чрез търговски контакти с Европа. Настаняване в хотел. Нощувка.

10 ден, 22.11.2022 : МЕРИДА – РИО ЛАГАРТОС - ВАЛЯДОЛИД /70 km. + 150 km + 150 km /

Закуска. Панорамна обиколка по бул. „Монтехо“, където са разположени богаташките резиденции, голяма част, от които днес пустеят.

Отпътуване към Рио Лагартос – биосферен резерват, където гнезди розово карибско фламинго. Целият северен бряг на Юкатан е характерен с пусти плажове с фин бял пясък, където излизат да снасят яйца огромни костенурки. Двучасов тур с лодка в търсене на крокодили из мангровите гори и колонии на фламинго. Вечерта настаняване в хотел във Валядолид. Нощувка.

11 ден, 23.11.2022 : ВАЛЯДОЛИД - ЧИЧЕН ИЦА – СЕНОТ – ПЛАЯ ДЕЛ КАРМЕН

Ранна закуска и посещение на пирамидата на Кукулкан. Пирамидата на Кукулкан е едно от новите 7 чудеса на света. Построена е в късния период на цивилизацията на маите и всъщност, това което виждаме е трета пирамида една върху друга. Във вътрешността съществуват още две постройки. Пирамидата е храм на слънчевият бог Кукулкан /пернатата змия/. На 21 март и 22 септември, при пролетно и есенно равноденствие се образува зрителна измама, която наподобява движението на змия, която се спуска по ръбовете на пирамидата.

Разглеждат се астрономическа обсерватория, Храмът на воините, игрището за игра на топка и платформите, на които са извършвани човешки жертвоприношения. Посещението трае около 3 часа. На цялата територия на комплекса има амбулантни търговци, от където могат да се вземат сувенири. Свободно време на територията на комплекса.

Следобед възможност за посещение на сенот. Сенотите са естествени езера в карстовата структура на полуостров Юкатан. Тъй като маите били изключително зависими от реколтата царевица, която била основния им поминък, водата е високо ценена и сенотите са смятани за свещени. Също така, местните смятали, че това е вратата съм друг свят. На дъното на някои сеноти са открити ритуални предмети, както и следи от жертвоприношения. Сенотите са три вида – закрити, полуоткрити и закрити, някои от които се намират на сериозна дълбочина.

Пътуване до Плая дел Кармен. Настаняване в хотел на база „ол инклузив“. Нощувка

12 ден, 24.11.2022 : ПЛАЯ ДЕЛ КАРМЕН

Свободен ден за плаж. Нощувка.

13 ден, 25.11.2022 : ПЛАЯ ДЕЛ КАРМЕН

Свободен ден за плаж. Нощувка

14 ден, 26.11.2022 : ПЛАЯ ДЕЛ КАРМЕН – КАНКУН - ИСТАНБУЛ

Напускане на хотела и трансфер на летището в Канкун. Полет до Истанбул.

Канкун – Истанбул 14.25 – 10.10 +1 ден /местно време/

15 ден, 27.11.2022 / ИСТАНБУЛ - СОФИЯ

Истанбул – София 14.55 – 15.10
Други
ЦЕНА: 5 490 лв лв. на човек, настанен в двойна или тройна** стая

** Тройните стаи са с две двойни легла и цената е като за настаняване в двойна стая

Доплащане за единична стая: 890 лв.

Програмата не е подходяща за хора със затруднения в придвиждането! Обектите по програмата са в естествени условия и не са адаптирани за придвижване с помощни средства.

Предвид динамиката на пътуването и продължителността му, не препоръчваме участие на деца под 14 години.


ЗАПИСВАНЕ И ПЛАЩАНЕ:
  • При записване - 50% от стойността на пакета.
  • До 25.09.2022 - пълната сума.
  • При записване след 25.09.2022 се заплаща пълната сума.

Дестинации

Всички дестнации

Новини

Бюлетин