Класическа Италия

Продължителност: 8 дни / 7 нощи

Вид транспорт: Самолет Самолет

Дестинация: , Италия

Дати:

Цена от: 0.00 лв.


Резервирай

Начална дата Крайна дата Цена Резервация

Ден 1

СОФИЯ – АНКОНА – РИМИНИ

Среща на летище София. Отпътуване за Италия с директен чартърен полет на Bulgarian Air Charter до летище Анкона. Кацане на летището в Анкона. Трансфер до Римини – около 90 км. / 1 час. Настаняване в хотел 3* в Римини / района на Римини – Католика. Нощувка.

Ден 2

ВЕНЕЦИЯ

Закуска. Отпътуване в 08.00 ч. за Пунта Сабиони (25 км./15 минути), откъдето групата се качва на корабче (около 30-40 минути) до Венеция (цената на билета за корабчето не е включена в пакетната цена на екскурзията). Туристическа програма – пешеходна обиколка (около 2 часа) с местен лицензиран екскурзовод с разглеждане на десетки световноизвестни забележителности:

-базиликата „Сан Марко” - е катедралната църква на Венеция, най-известната църква в града и един от най-известните примери на византийска архитектура. Тя е разположена на площад Сан Марко в района (сестиере) Сан Марко, в близост до и свързана с Двореца на дожите. Базиликата е осветена на 8 октомври 1094 г., същата година, в която се вярва, че мощите на Св. Марко Евангелист са преоткрити в една колона от Витале Фалиеро, дож по онова време. Строежът е завършен през 1617 г. Базиликата е дълга 76.50 м и висока 43 м. Първоначално тя е „параклисът“ на венецианските управители, а не градска катедрала. От 1807 г. е седалище на патриарха на Венеция, архиепископ на римокатолическата епархия на Венеция. За пищната си архитектура, позлатени византийски мозайки и статута ѝ като символ на венецианското богатство и могъщество, от 11 век насетне сградата е известна като Chiesa d’Oro (Златна църква).

-дворецът на Дожите (отвън) – една от най-впечатляващата постройка във Венеция, построена в готически стил. Разположен е на брега на Венецианската лагуна, между нея и базиликата Сан Марко, в близост до пиаца Сан Марко. През годините сградата е изпълнявала три главни роля – на Дворец на дожите, седалище на правителството и съдебна палата. Строителството на сградата продължава от 1309 до 1424 година, вероятно по проект на Филипо Календарио. Стените на двореца се отличават с цветна декорация, а цялата фасада е украсена с каменни дантели, които придават лекота на иначе внушителната като размери постройка. Колонадата е декорирана със сцени от Библията и историята. Двете колони откъм фасадата са оцветени символично в червено от периода, в който публичните екзекуции са били нещо естествено.

-мостът на въздишките - покрит мост, за направата на който е използван бял варовик. Има прозорци с каменни решетки. Проектант на моста е Антони Контино, чийто чичо построява моста „Риалто“. Построен е през 1602 г. Мостът свързва старите затвори със стаите за разпити в Двореца на дожите. Името на моста, дадено от Лорд Байрон през XIX век, идва от предположението, че затворниците въздишали, щом поглеждали красивата Венеция през прозореца, преди да бъдат отведени към килиите. В действителност дните на инквизиции и екзекуции били отминали, когато мостът бил изграден, и по-често килиите били заети от дребни престъпници. Освен това не можело да се види много от вътрешната страна на моста заради каменните решетки, покриващи прозорците. Местна легенда гласи, че ако двама влюбени се целунат, минавайки под моста по залез слънце, се вричат във вечна любов.

-мостът Риалто – една от емблемите на Венеция, пешеходен мост над Канал Гранде. Той е най-старият от четирите моста, пресичащи канала. Завършен е през 1591 година. Свързва кварталите Сан Марко и Сан Поло, в който се намира старият търговски център на града Риалто. Мостът има каменна сводова конструкция с отвор 28,8 метра. Той е частично покрит. Върху него има разположени магазини.

Свободно време – ще имате възможност да се потопите в уникалната атмосфера на един от най-красивите градове на Европа. По желание (срещу допълнително заплащане) ще можете да се разходите по Канале Гранде с лодка или гондола. В късния следобед отпътуване обратно за Пунта Сабиони.

Трансфер и нощувка в хотел 3* в курорта Лидо Ди Йезело.

Ден 3

ФЛОРЕНЦИЯ

Закуска. Отпътуване в 08.00 ч. за Флоренция (295 км./3,5 часа). Влизане с автобус до историческия център на града и туристическа програма – пешеходна обиколка (около 2 часа, включена в цената) с местен лицензиран екскурзовод – разглеждат се:

-църквата – пантеон „Санта Кроче” - францисканска готическа църква във Флоренция, известна с фреските на Джото и гробница на много известни личности на Италия. Разположена е в самия център на Флоренция. Тя е една от най-популярните туристически дестинации в града. Легендата гласи, че църквата е основана от самия Свети Франциск от Асизи. През 1442 г. църквата е осветена от папа Евгений IV. Прозорците на църквата са украсени с витражи. Църквата е построена във формата на египетски Т-образен кръст и е най-големият францискански храм в Италия.

-„Портата на рая” в Баптистерията – източните порти на баптистерия „Сан Джовани Батиста“ („Свети Йоан Кръстител“) във Флоренция. Те са изработени от ренесансовия скулптор и ювелир Лоренцо Гиберти и неговите помощници в периода 1425 – 1452 г. по поръчка на настоятелството на флорентинската катедрала „Санта Мария дел Фиоре“.

-катедралата “Санта Мария дел Фиорe” - най-голямата църква на Флоренция. Строежът ѝ започва през 1296 г. В превод името ѝ означава „Света Дева Мария с цветето“. Катедралата се отличава със своя купол с огромни за времето си размери. Екстериорът, гледащ към многоцветните мраморни панели в зелено и розово, е очертан в бяло.

-квартала на Данте

-площада Дел Синьория – това е един L-образен площад пред двореца Палацо Векио във Флоренция. Той е център на политическия живот по времето на Флорентинската република.

-„Понте Векио” – е покрит мост над река Арно във Флоренция, Италия. Известен е с предимно бижутерските магазини, построени на него. Мостът се намира между галерия Уфици и Двореца Пити.

Свободно време.

Възмоожност за посещение (срещу допълнително заплащане) на галерия “Уфици” във Флоренция с местен екскурзовод (с включена такса резервация и входен билет) при минимум 20 туристи: 75 лв. – възрастен, 50 лв – за лица 5-25 г. Отстъпката за лица, ненавършили 26 години, е валидна при представяне на документ за самоличност на място – заявява се и заплаща предварително при записване. Местата са ограничени – максимум 25 туристи.

Трансфер (50 км./1 час) и нощувка в хотел 3* в Монтекатини Терме.

Ден 4

ПИЗА – СИЕНА

Закуска. Отпътуване в 08.00 ч. за гр. Пиза (50 км./1 час) и посещение на „Двора на чудесата” с разглеждане (отвън) на:

-„Наклонената кула” – построена е през Средновековието, със замисъл да бъде камбанария на Катедралата на Пиза. Създадена в романски стил с готически орнаменти, в момента тя е третата по старост сграда в града. Строежът ѝ започва през 1173 година и преминава през три етапа, като продължава общо около 200 години. Висока близо 56 метра от едната страна, около 57 метра от другата и тежка 14 500 тона, тя е разположена зад Катедралата и още от самото начало нейната съдба е много интересна. След изграждането на третия етаж започва да се накланя и нищо и никой не може да обясни защо се случва това.

-Катедралата - първата построена сграда от комплекса. Внушителна както по размери, така и по стил, средновековната постройка е започната през 1063 година. Интересно в нея е преплитането на различни стилове – замислена е в римски стил, фасадата е съставена от комбинация от сив и цветен мрамор с бели камъчета, мозайката вътре е изпълнена във византийски стил, а арките са с мюсюлмански мотиви. Внушителна е и огромната бронзова порта – по нея са изобразени различни сцени и сюжети от Библията.

-Баптистерията – това е най-голямата баптистерия в Италия. Посветена е на Св. Йоан Кръстител. В нея могат да се видят внушителни статуи, както и изрисувани сцени от живота на Христос.

Отпътуване за Сиена (125 км./1,5 час) и пешеходна разходка в центъра на града – Катедралата, площад “Дей Кампо” и Палацо Публико.

Отпътуване за Рим (240 км./3 часа) и настаняване в хотел 3* в района на Рим.

Ден 5

РИМ

Закуска. Туристическа програма в Рим – с автобус, пеша и метро (билетите за метро не са включени в пакетната цена на екскурзията) с лицензиран местен екскурзовод – разглеждат се -Колизеума (отвън) – най-пространният и най-великолепният от амфитеатрите в Древен Рим.

С възможност да побере 50 хил. Зрители, е използван за гладиаторски борби, както и за други зрелища, като имитации на морски битки, лов на животни, екзекуции, възстановки на битки и драми с митологични сюжети. През Ранното Средновековие сградата престава да се използва за представления, а по-късно служи за различни нужди – жилища, работилници, седалище на религиозен орден, укрепление, кариера и християнски храм. Макар че в наши дни е частично разрушен от земетресения и извличане на каменни блокове, Колизеят остава един от главните символи на Римската империя и нейните инженерни постижения. Той е сред най-популярните туристически забележителности на град Рим и продължава да бъде свързан с Римокатолическата църква, като ежегодно на Разпети петък папата води факелно шествие, започващо в района на Колизея.

-„Форо Романо” (отвън) – римският форум (Forum Romanum, но римляните са го наричали по-често Forum Magnum или просто Forum) е бил центърът, около който Древният Рим се е развивал. Бил е средище на търговията, религията, съдебната система – като цяло общественият живот.

-хълма Капитолия - е един от седемте хълма на Рим. Намира се в центъра на града, на запад от Форума. Капитолият е неразривно свързан с историята на Рим. Според легендите там близнаците Ромул и Рем са откърмени от капитолийската вълчица. Постепенно от религиозен, хълмът се превърнал в политически център на Рим. През 1537 г. Микеланджело оформя по поръчение на папа Павел III на върха на Капитолия красив площад (Piazza del Campidoglio), който е заобиколен от трите страни от два съществуващи двореца и един нов, а отпред е свързан с намиращия се в подножието град с широка стълба. Днес в дворците е разположен внушителен музеен комплекс – Musei Capitolini – в които се съхраняват много образци от римската култура от различни периоди, включително и статуята на вълчицата с Ромул и Рем. В една от парадните зали на музея през 1957 г. е подписан Договорът от Рим, считан днес за начало на Европейския съюз.

-площад “Венеция” – намира непосредствено до Римските форуми. Тук през 15 век е издигнат дворецът „Венеция“ в стил ранен Ренесанс. Сега дворецът е музей с богата колекция от картини, брюкселски килими, гоблени и сервизи от фин порцелан. Тук се помещава и библиотеката на Института по история на изкуството. На площада е издигнат и паметникът на Виктор Емануел II, обединил Италия през 1870 г. Паметникът е построен от Джузепе Сакони от 1885 г. до 1911 г. и е висок 81 m.

Свободно време до 20 ч. Трансфер и нощувка в хотел 3* в района на Рим.

Ден 6

РИМ

Закуска. Туристическа програма в Рим – с автобус, пеша и метро (билетите за метро не са включени в пакетната цена на екскурзията). Пешеходна обиколка с разглеждане на:

-площад “Навона” – намира в Рим, на мястото на древноримски стадион за атлетически състезания, построен през 1 век от император Домициан, където римляните са идвали да гледат agones („игри“). Запазена е характерната форма на стадион – силно издължена и сплесната елипса. В северния край на площада е запазена и част от врата, намирала се някога на стадиона. Става площад в края на 15 век, когато градският пазар е преместен от Кампидолио (Campidoglio). Площад „Навона“ е една от забележителностите на бароков Рим. На него се намират такива архитектурни забележителности като: прочутият Фонтан на четирите реки (Fontana dei Quattro Fiumi, 1651) на Бернини, разположен в средата на площада; Фонтанът на Нептун (1574 г.), намиращ се в северната част на площата и Фонтанът на Мавъра (1576 г.) (в южната част), както и църквата Света Агнеса. На пиаца Навона се намира и една от най-известните от Говорещите статуи на Рим, тази на Паскуале.

-Пантеона - бивш древноримски храм в Рим, посветен на всички богове (на гръцки: Πάνθειον, в превод: на всички богове), а понастоящем католически храм, посветен на Богородица и вси светии (Basilica collegiata di Santa Maria ad Martyres). Намира се в историческия център на Рим, на площада Пиаца дела Ротонда (Piazza della Rotonda). Пантеонът е сред най-големите инженерни достижения на античността, достигнали до наши дни.

-фонтана Треви – един от най-известните фонтани в света. Името му е „Треви“, защото свързва три улици (на италиански tre vie). Той е построен през 1762 г. от Николо Салви. Скулптурите във фонтана са на Пиетро Брачи. В центъра на фонтана е фигурата на бог Нептун, а от двете му страни има по една женска фигура, символи на изобилието и здравето. Смята се, че ако човек хвърли монета в него, някой ден ще се върне отново в Рим. До фонтана е разположена черквата „Св. св. Викентий и Анастасий“, която от 2002 до 2013 година е дадена за използване от Българската православна църква.

-площад “Испания” с прочутите стъпала – един от символите на Рим. Между него и площад Тринита дей Монти (с едноименната църква) се намира монументално стълбище от 138 стъпала, построено с помощта на завещанието на френския дипломат Стефан Гефие(Étienne (Stefan) Gueffier, за да свързва испанското посолство към Светия престол и площада с църквата Тринита деи монти. Построена е между 1721 и 1725 г., поръчана от кардинал De Tencin. Идеята за преодоляване на височината между площада и църквата на върха е документирана още в 1559 г. Монументалното стълбище е любимо място за обяд на туристите (вече официално забранено със солидни глоби). На площада се намира и фонтанът Barcaccia (така се наричали лодките, които пренасяли бъчвите с вино в античния Рим). Според легендата папа Урбан VIII поставя фонтана тук, след като е бил впечатлен от лодка, довлечена от наводнение от река Тибър.

Свободно време до 20 ч. Трансфер и нощувка в хотел 3* в района на Рим.

Ден 7

ВАТИКАНА – АСИЗИ

Закуска. Отпътуване в 08.00 ч. за посещение на Ватикана – с автобус, пеша и метро (билетите за метро не са включени в пакетната цена на екскурзията) с лицензиран местен екскурзовод. Разглеждане на Ватикана:

-площад „Свети Петър” (на италиански: Piazza San Pietro) е разположен непосредствено пред едноименната базилика „Св. Петър“ във Ватикана. Площадът е ограден от колонада, проектирана от Бернини, полукръгла, тоскански ред. В средата има египетски обелиск, докаран до Рим от император Калигула. Това е единственият обелиск в Рим, който стои непокътнат до епохата на Ренесанса. Средновековните римляни са вярвали, че в метална купа на върха на обелиска се съхранява пепелта на Юлий Цезар. Всяка година площадът привлича милион културни туристи за поклонение. Тълпи от вярващи се събират на площада да слушат папата.

-базиликата “Свети Петър” – католическа църква във Ватикана в град Рим, най-известният паметник на ренесансовата архитектура и до наши дни остава най-голямата църква в света по своите площ и обем. Въпреки че не е главна църква на Римокатолическата църква, нито катедрала на епископа на Рим, „Свети Петър“ е едно от основните свещени места на католицизма. Според католическата традиция, в църквата е погребан свети Петър, един от дванадесетте апостоли на Исус Христос, смятан от католиците за пръв епископ на Рим и пръв в списъка на римските папи. Смята се, че гробът на свети Петър е разположен точно под олтара. По тази причина много римски папи още от раннохристиянската епоха също са погребани в базиликата „Свети Петър“. Християнска църква на същото място съществува от 4 век, а строителството на съвременната сграда започва на 18 април 1506 година и е завършено на 18 ноември 1626 година. Църквата „Свети Петър“, със своите литургични функции и богата история, е популярно място за поклонничество. Тя е разположена във вътрешността на Ватикана и папата лично ръководи определени служби през годината, привличайки публика от 15 хиляди до над 80 хиляди души в самата базилика или на площада пред нея. „Свети Петър“ се свързва с историята на папската институция, с Контрареформацията и с множество художници, най-известният сред които е Микеланджело. Като архитектурен паметник църквата е смятана от някои автори за най-великата сграда на своята епоха.

(НЕ се посещават Ватиканските музеи).

-замъка „Сан’т Анджело” - също известен като Мавзолей на Адриан, е римски архитектурен паметник, разположен в Рим. Първоначално е гробница, след това замък, резиденция на папите и хранилище за техните ценности и едновременно затвор. В наши дни е музей.

Отпътуване за Асизи (185 км./около 2,5 часа). Главната забележителност на града е Папската базилика Свети Франциск от Асизи, главната църква на Францисканския орден, в която е погребан неговият основател Франциск от Асизи. Царица Йоанна, съпруга на цар Борис III, е погребана във францисканското гробище в града.

Трансфер и нощувка в хотел 3* в Римини / района на Римини – Католика (170 км./около 2 часа).

Ден 8

РИМИНИ – АНКОНА – СОФИЯ

Закуска в хотела. Трансфер до летище Анкона (95 км./около 1 час) за полет до София. Прибиране в София около 17:30 ч.

Превозвач: Bulgarian Air Charter

Полетно разписание (подлежи на препотвърждение):

София – Анкона – Понеделник 14:00 / 15:00 ч.(местно време)

Анкона – София – Понеделник 15:30 / 17:30 ч.(местно време)

Трансфер: хотел – летище

Продължителност: около 1 час в посока с 3*/4* автобус.

Допълнителни екскурзии

Пешеходна обиколка с местен екскурзовод във Венеция

Включена в цената

Отпътуване в 08.00 ч. за Пунта Сабиони (25 км./15 минути), откъдето групата се качва на корабче (около 30-40 минути) до Венеция (цената на билета за корабчето не е включена в пакетната цена на екскурзията). Туристическа програма – пешеходна обиколка (около 2 часа) с местен лицензиран екскурзовод с разглеждане на десетки световноизвестни забележителности:

-базиликата „Сан Марко” - е катедралната църква на Венеция, най-известната църква в града и един от най-известните примери на византийска архитектура. Тя е разположена на площад Сан Марко в района (сестиере) Сан Марко, в близост до и свързана с Двореца на дожите. Базиликата е осветена на 8 октомври 1094 г., същата година, в която се вярва, че мощите на Св. Марко Евангелист са преоткрити в една колона от Витале Фалиеро, дож по онова време. Строежът е завършен през 1617 г. Базиликата е дълга 76.50 м и висока 43 м. Първоначално тя е „параклисът“ на венецианските управители, а не градска катедрала. От 1807 г. е седалище на патриарха на Венеция, архиепископ на римокатолическата епархия на Венеция. За пищната си архитектура, позлатени византийски мозайки и статута ѝ като символ на венецианското богатство и могъщество, от 11 век насетне сградата е известна като Chiesa d’Oro (Златна църква).

-дворецът на Дожите (отвън) – една от най-впечатляващата постройка във Венеция, построена в готически стил. Разположен е на брега на Венецианската лагуна, между нея и базиликата Сан Марко, в близост до пиаца Сан Марко. През годините сградата е изпълнявала три главни роля – на Дворец на дожите, седалище на правителството и съдебна палата. Строителството на сградата продължава от 1309 до 1424 година, вероятно по проект на Филипо Календарио. Стените на двореца се отличават с цветна декорация, а цялата фасада е украсена с каменни дантели, които придават лекота на иначе внушителната като размери постройка. Колонадата е декорирана със сцени от Библията и историята. Двете колони откъм фасадата са оцветени символично в червено от периода, в който публичните екзекуции са били нещо естествено.

-мостът на въздишките - покрит мост, за направата на който е използван бял варовик. Има прозорци с каменни решетки. Проектант на моста е Антони Контино, чийто чичо построява моста „Риалто“. Построен е през 1602 г. Мостът свързва старите затвори със стаите за разпити в Двореца на дожите. Името на моста, дадено от Лорд Байрон през XIX век, идва от предположението, че затворниците въздишали, щом поглеждали красивата Венеция през прозореца, преди да бъдат отведени към килиите. В действителност дните на инквизиции и екзекуции били отминали, когато мостът бил изграден, и по-често килиите били заети от дребни престъпници. Освен това не можело да се види много от вътрешната страна на моста заради каменните решетки, покриващи прозорците. Местна легенда гласи, че ако двама влюбени се целунат, минавайки под моста по залез слънце, се вричат във вечна любов.

-мостът Риалто – една от емблемите на Венеция, пешеходен мост над Канал Гранде. Той е най-старият от четирите моста, пресичащи канала. Завършен е през 1591 година. Свързва кварталите Сан Марко и Сан Поло, в който се намира старият търговски център на града Риалто. Мостът има каменна сводова конструкция с отвор 28,8 метра. Той е частично покрит. Върху него има разположени магазини.

Свободно време – ще имате възможност да се потопите в уникалната атмосфера на един от най-красивите градове на Европа. По желание (срещу допълнително заплащане) ще можете да се разходите по Канале Гранде с лодка или гондола.

Включено в цената: трансфер, пешеходна обиколка с местен екскурзовод.

Цената не включва: разходи от личен характер, двупосочен билет за корабче, слушалки, входни такси за музеи и забележителности.

 

Пешеходна обиколка с местен екскурзовод във Флоренция

Включена в цената

Влизане с автобус до историческия център на града и туристическа програма – пешеходна обиколка (около 2 часа, включена в цената) с местен лицензиран екскурзовод – разглеждат се:

-църквата – пантеон „Санта Кроче” - францисканска готическа църква във Флоренция, известна с фреските на Джото и гробница на много известни личности на Италия. Разположена е в самия център на Флоренция. Тя е една от най-популярните туристически дестинации в града. Легендата гласи, че църквата е основана от самия Свети Франциск от Асизи. През 1442 г. църквата е осветена от папа Евгений IV. Прозорците на църквата са украсени с витражи. Църквата е построена във формата на египетски Т-образен кръст и е най-големият францискански храм в Италия.

-„Портата на рая” в Баптистерията – източните порти на баптистерия „Сан Джовани Батиста“ („Свети Йоан Кръстител“) във Флоренция. Те са изработени от ренесансовия скулптор и ювелир Лоренцо Гиберти и неговите помощници в периода 1425 – 1452 г. по поръчка на настоятелството на флорентинската катедрала „Санта Мария дел Фиоре“.

-катедралата “Санта Мария дел Фиорe” - най-голямата църква на Флоренция. Строежът ѝ започва през 1296 г. В превод името ѝ означава „Света Дева Мария с цветето“. Катедралата се отличава със своя купол с огромни за времето си размери. Екстериорът, гледащ към многоцветните мраморни панели в зелено и розово, е очертан в бяло.

-квартала на Данте

-площада Дел Синьория – това е един L-образен площад пред двореца Палацо Векио във Флоренция. Той е център на политическия живот по времето на Флорентинската република.

-„Понте Векио” – е покрит мост над река Арно във Флоренция, Италия. Известен е с предимно бижутерските магазини, построени на него. Мостът се намира между галерия Уфици и Двореца Пити.

Включено в цената: трансфер, пешеходна обиколка с местен екскурзовод.

Цената не включва: разходи от личен характер, слушалки, входни такси за музеи и забележителности.

 

Галерия “Уфици” във Флоренция

Срещу допълнително заплащане – 75 лв.

Възмоожност за посещение (срещу допълнително заплащане) на галерия “Уфици” във Флоренция с местен екскурзовод (с включена такса резервация и входен билет) при минимум 20 туристи: 75 лв. – възрастен, 50 лв – за лица 5-25 г. Отстъпката за лица, ненавършили 26 години, е валидна при представяне на документ за самоличност на място – заявява се и заплаща предварително при записване. Местата са ограничени – максимум 25 туристи.

 

Посещение на Пиза

Включено в цената

Посещение на Пиза и на „Двора на чудесата” с разглеждане (отвън) на:

-„Наклонената кула” – построена е през Средновековието, със замисъл да бъде камбанария на Катедралата на Пиза. Създадена в романски стил с готически орнаменти, в момента тя е третата по старост сграда в града. Строежът ѝ започва през 1173 година и преминава през три етапа, като продължава общо около 200 години. Висока близо 56 метра от едната страна, около 57 метра от другата и тежка 14 500 тона, тя е разположена зад Катедралата и още от самото начало нейната съдба е много интересна. След изграждането на третия етаж започва да се накланя и нищо и никой не може да обясни защо се случва това.

-Катедралата - първата построена сграда от комплекса. Внушителна както по размери, така и по стил, средновековната постройка е започната през 1063 година. Интересно в нея е преплитането на различни стилове – замислена е в римски стил, фасадата е съставена от комбинация от сив и цветен мрамор с бели камъчета, мозайката вътре е изпълнена във византийски стил, а арките са с мюсюлмански мотиви. Внушителна е и огромната бронзова порта – по нея са изобразени различни сцени и сюжети от Библията.

-Баптистерията – това е най-голямата баптистерия в Италия. Посветена е на Св. Йоан Кръстител. В нея могат да се видят внушителни статуи, както и изрисувани сцени от живота на Христос.

Включено в цената: трансфер, екскурзоводско обслужване.

Цената не включва: разходи от личен характер, слушалки, входни такси за музеи и забележителности.

 

Посещение на Сиена

Включено в цената

Посещение и пешеходна разходка в центъра на Сиена – Катедралата, площад “Дей Кампо” и Палацо Публико.

Включено в цената: трансфер, екскурзоводско обслужване.

Цената не включва: разходи от личен характер, слушалки, входни такси за музеи и забележителности.

 

Туристическа програма в Рим – ден 1

Включена в цената

Туристическа програма в Рим – с автобус, пеша и метро (билетите за метро не са включени в пакетната цена на екскурзията) с лицензиран местен екскурзовод – разглеждат се

-Колизеума (отвън) – най-пространният и най-великолепният от амфитеатрите в Древен Рим.

С възможност да побере 50 хил. Зрители, е използван за гладиаторски борби, както и за други зрелища, като имитации на морски битки, лов на животни, екзекуции, възстановки на битки и драми с митологични сюжети. През Ранното Средновековие сградата престава да се използва за представления, а по-късно служи за различни нужди – жилища, работилници, седалище на религиозен орден, укрепление, кариера и християнски храм. Макар че в наши дни е частично разрушен от земетресения и извличане на каменни блокове, Колизеят остава един от главните символи на Римската империя и нейните инженерни постижения. Той е сред най-популярните туристически забележителности на град Рим и продължава да бъде свързан с Римокатолическата църква, като ежегодно на Разпети петък папата води факелно шествие, започващо в района на Колизея.

-„Форо Романо” (отвън) – римският форум (Forum Romanum, но римляните са го наричали по-често Forum Magnum или просто Forum) е бил центърът, около който Древният Рим се е развивал. Бил е средище на търговията, религията, съдебната система – като цяло общественият живот.

-хълма Капитолия - е един от седемте хълма на Рим. Намира се в центъра на града, на запад от Форума. Капитолият е неразривно свързан с историята на Рим. Според легендите там близнаците Ромул и Рем са откърмени от капитолийската вълчица. Постепенно от религиозен, хълмът се превърнал в политически център на Рим. През 1537 г. Микеланджело оформя по поръчение на папа Павел III на върха на Капитолия красив площад (Piazza del Campidoglio), който е заобиколен от трите страни от два съществуващи двореца и един нов, а отпред е свързан с намиращия се в подножието град с широка стълба. Днес в дворците е разположен внушителен музеен комплекс – Musei Capitolini – в които се съхраняват много образци от римската култура от различни периоди, включително и статуята на вълчицата с Ромул и Рем. В една от парадните зали на музея през 1957 г. е подписан Договорът от Рим, считан днес за начало на Европейския съюз.

-площад “Венеция” – намира непосредствено до Римските форуми. Тук през 15 век е издигнат дворецът „Венеция“ в стил ранен Ренесанс. Сега дворецът е музей с богата колекция от картини, брюкселски килими, гоблени и сервизи от фин порцелан. Тук се помещава и библиотеката на Института по история на изкуството. На площада е издигнат и паметникът на Виктор Емануел II, обединил Италия през 1870 г. Паметникът е построен от Джузепе Сакони от 1885 г. до 1911 г. и е висок 81 m.

Включено в цената: трансфер, местен екскурзовод.

Цената не включва: билети за метро, разходи от личен характер, слушалки, входни такси за музеи и забележителности.

 

Туристическа програма в Рим – ден 2

Включена в цената

Туристическа програма в Рим – с автобус, пеша и метро (билетите за метро не са включени в пакетната цена на екскурзията). Пешеходна обиколка с разглеждане на:

-площад “Навона” – намира в Рим, на мястото на древноримски стадион за атлетически състезания, построен през 1 век от император Домициан, където римляните са идвали да гледат agones („игри“). Запазена е характерната форма на стадион – силно издължена и сплесната елипса. В северния край на площада е запазена и част от врата, намирала се някога на стадиона. Става площад в края на 15 век, когато градският пазар е преместен от Кампидолио (Campidoglio). Площад „Навона“ е една от забележителностите на бароков Рим. На него се намират такива архитектурни забележителности като: прочутият Фонтан на четирите реки (Fontana dei Quattro Fiumi, 1651) на Бернини, разположен в средата на площада; Фонтанът на Нептун (1574 г.), намиращ се в северната част на площата и Фонтанът на Мавъра (1576 г.) (в южната част), както и църквата Света Агнеса. На пиаца Навона се намира и една от най-известните от Говорещите статуи на Рим, тази на Паскуале.

-Пантеона - бивш древноримски храм в Рим, посветен на всички богове (на гръцки: Πάνθειον, в превод: на всички богове), а понастоящем католически храм, посветен на Богородица и вси светии (Basilica collegiata di Santa Maria ad Martyres). Намира се в историческия център на Рим, на площада Пиаца дела Ротонда (Piazza della Rotonda). Пантеонът е сред най-големите инженерни достижения на античността, достигнали до наши дни.

-фонтана Треви – един от най-известните фонтани в света. Името му е „Треви“, защото свързва три улици (на италиански tre vie). Той е построен през 1762 г. от Николо Салви. Скулптурите във фонтана са на Пиетро Брачи. В центъра на фонтана е фигурата на бог Нептун, а от двете му страни има по една женска фигура, символи на изобилието и здравето. Смята се, че ако човек хвърли монета в него, някой ден ще се върне отново в Рим. До фонтана е разположена черквата „Св. св. Викентий и Анастасий“, която от 2002 до 2013 година е дадена за използване от Българската православна църква.

-площад “Испания” с прочутите стъпала – един от символите на Рим. Между него и площад Тринита дей Монти (с едноименната църква) се намира монументално стълбище от 138 стъпала, построено с помощта на завещанието на френския дипломат Стефан Гефие(Étienne (Stefan) Gueffier, за да свързва испанското посолство към Светия престол и площада с църквата Тринита деи монти. Построена е между 1721 и 1725 г., поръчана от кардинал De Tencin. Идеята за преодоляване на височината между площада и църквата на върха е документирана още в 1559 г. Монументалното стълбище е любимо място за обяд на туристите (вече официално забранено със солидни глоби). На площада се намира и фонтанът Barcaccia (така се наричали лодките, които пренасяли бъчвите с вино в античния Рим). Според легендата папа Урбан VIII поставя фонтана тук, след като е бил впечатлен от лодка, довлечена от наводнение от река Тибър.

 

Включено в цената: трансфер, местен екскурзовод.

Цената не включва: билети за метро, разходи от личен характер, слушалки, входни такси за музеи и забележителности.

 

Туристическа програма в Рим – ден 3 – Ватикана

Включена в цената

посещение на Ватикана – с автобус, пеша и метро (билетите за метро не са включени в пакетната цена на екскурзията) с лицензиран местен екскурзовод. Разглеждане на Ватикана:

-площад „Свети Петър” (на италиански: Piazza San Pietro) е разположен непосредствено пред едноименната базилика „Св. Петър“ във Ватикана. Площадът е ограден от колонада, проектирана от Бернини, полукръгла, тоскански ред. В средата има египетски обелиск, докаран до Рим от император Калигула. Това е единственият обелиск в Рим, който стои непокътнат до епохата на Ренесанса. Средновековните римляни са вярвали, че в метална купа на върха на обелиска се съхранява пепелта на Юлий Цезар. Всяка година площадът привлича милион културни туристи за поклонение. Тълпи от вярващи се събират на площада да слушат папата.

-базиликата “Свети Петър” – католическа църква във Ватикана в град Рим, най-известният паметник на ренесансовата архитектура и до наши дни остава най-голямата църква в света по своите площ и обем. Въпреки че не е главна църква на Римокатолическата църква, нито катедрала на епископа на Рим, „Свети Петър“ е едно от основните свещени места на католицизма. Според католическата традиция, в църквата е погребан свети Петър, един от дванадесетте апостоли на Исус Христос, смятан от католиците за пръв епископ на Рим и пръв в списъка на римските папи. Смята се, че гробът на свети Петър е разположен точно под олтара. По тази причина много римски папи още от раннохристиянската епоха също са погребани в базиликата „Свети Петър“. Християнска църква на същото място съществува от 4 век, а строителството на съвременната сграда започва на 18 април 1506 година и е завършено на 18 ноември 1626 година. Църквата „Свети Петър“, със своите литургични функции и богата история, е популярно място за поклонничество. Тя е разположена във вътрешността на Ватикана и папата лично ръководи определени служби през годината, привличайки публика от 15 хиляди до над 80 хиляди души в самата базилика или на площада пред нея. „Свети Петър“ се свързва с историята на папската институция, с Контрареформацията и с множество художници, най-известният сред които е Микеланджело. Като архитектурен паметник църквата е смятана от някои автори за най-великата сграда на своята епоха.

(НЕ се посещават Ватиканските музеи).

-замъка „Сан’т Анджело” - също известен като Мавзолей на Адриан, е римски архитектурен паметник, разположен в Рим. Първоначално е гробница, след това замък, резиденция на папите и хранилище за техните ценности и едновременно затвор. В наши дни е музей.

 

Включено в цената: трансфер, местен екскурзовод.

Цената не включва: билети за метро, разходи от личен характер, слушалки, входни такси за музеи и забележителности.

 

Посешение на Асизи

Включена в цената

Посещение на Асизи. Главната забележителност на града е Папската базилика Свети Франциск от Асизи, главната църква на Францисканския орден, в която е погребан неговият основател Франциск от Асизи. Царица Йоанна, съпруга на цар Борис III, е погребана във францисканското гробище в града.

Включено в цената: трансфер, екскурзоводско обслужване.

Цената не включва: разходи от личен характер, слушалки, входни такси за музеи и забележителности.

 

Резервации:

Авансово плащане: 350 лв./ човек при подписване на договор.

Краен срок за плащане: 31 дни преди датата на заминаване.
 

ВАЖНО:

 1. Минимален брой туристи: 100 души. При неосъществен минимален брой туристи туроператорът е длъжен да уведоми 20 дни преди започването на изпълнението на туристическия пакет.

 2. Няма специални медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.

 3. Пътуването не е подходящо за лица с ограничена подвижност.

 4. Българските граждани, пътуващи за страната, е необходимо да притежават валиден паспорт или лична карта, минимум 6 месеца след датата на влизане в страната.

 5. Туроператорът си запазва правото да прави промени по програмата, авиокомпанията и полетното разписание.

 6. Туроператорът е със сключена застраховка „Отговорност на туроператора“ чрез застрахователен договор 13061810000253 при ЗД ЛЕВ ИНС АД със седалище гр. София, улица Цар Борис III, 136 В. Застрахователният договор е със срок от 08.09.2019 г. до 07.09.2020 г. Договорът е с лимит на отговорност 1 400 000 (един милион и четиристотин хиляди лева).

Условия за прекратяване на договор

ПЪТУВАЩИЯТ има право да прекрати договора за туристически пакет преди започването на изпълнението на туристическия пакет.

Когато ПЪТУВАЩИЯТ прекрати договора по горната точка, той е длъжен да заплати на ТУРОПЕРАТОРА такса за прекратяване на договора.

ПЪТУВАЩИЯТ има право да прекрати договора за туристически пакет преди започването на изпълнението на туристиеския пакет, без да заплаща никаква такса за прекратяване в случай на неопределими и извънредни обстоятелства, настъпили или случващи се в мястото на дестинацията или в непосредствена близост до него, които засягат значително изпълнението на туристическия пакет или превоза на пътници до дестинацията.

При прекратяване на договора за туристически пакет съгласно предходната точка, ПЪТУВАЩИЯТ има право на пълно възстановяване на всички направени плащания за туристическия пакет, но няма право на допълнително обезщетение.

ПЪТУВАЩИЯТ може да прекрати договора по всяко време преди започването на изпълнението на туристическия пакет, след като заплати стандартните разходи за прекратяване на договора.

ПЪТУВАЩИЯТ дължи такса в размер на първоначалната вноска, ако прекрати договора до 30 дни преди започване изпълнението на туристическия пакет.

ПЪТУВАЩИЯТ дължи такса в размер на пълната стойност по договора, ако прекрати договора в периода между 30 дни преди започване изпълнението на туристическия пакет и датата на започване изпълнението на туристическия пакет включително.

 • Самолетен билет до Анкона, с директен чартърен полет на Bulgarian Air Charter
 • Летищни такси;
 • Чекиран багаж до 20 кг и 1 ръчен багаж с размери 40х30х20см;
 • Всички трансфери и транспорт по програма;
 • 1 нощувка със закуска в хотел 3* в Римини (Италия);
 • 1 нощувка със закуска в хотел 3* в Лидо Ди Йезело (Италия);
 • 1 нощувка със закуска в хотел 3* в Монтекатини Терме (Италия);
 • 3 нощувки със закуски в хотел 3* в района на Рим (Италия);
 • 1 нощувка със закуска в хотел 3* в Римини (Италия);
 • Екскурзионна програма във Венеция, Флоренция, Пиза, Сиена, Рим, Ватикана и Асизи;
 • Трансфер летище - хотел – летище с лицензиран автобус;
 • Представител на туроператора с български език за целия престой;
 • Екскурзоводско обслужване на място с превод на български език;
 • Медицинска застраховка с покритие 10 000 евро и асистанс с ДЗИ;
 • Включена застраховка ОТМЯНА НА ПЪТУВАНЕ с покритие за първите 1000 лв. на човек от ЗАД „БУЛСТРАД ВИЕНА ИНШУЪРЪНС ГРУП“.
 • Разходи от личен характер, входни такси за посещаваните обекти и прояви, посещавани по желание и градски транспорт;
 • Такса престой в Италия - заплаща се на рецепцията при настаняване във всеки хотел: 2-4 ЕВРО в хотел 2*/3 * и 4-6 ЕВРО в хотел 4* на турист на ден;
 • Слушалки по време на пешеходнате разходки във Венеция, Флоренция, Рим и Ватикана - 3 ЕВРО на човек на ден, заплащат се на място;
 • Билет за корабче Пунта Сабиони – Венеция – Пунта Сабиони - 12 ЕВРО на човек в двете посоки - заплаща се предварително при записване;
 • Входни такси във Флоренция: църквата "Санта Кроче" - 8 ЕВРО, дворецът "Пити" - 16 ЕВРО, комбиниран билет за Купола на Брунелески, Кулата на Джото и баптистерията "Сан Джовани" - 18 ЕВРО;
 • Посещение на галерия "Уфици" във Флоренция с местен екскурзовод (с включена такса резервация и входен билет) при минимум 20 туристи: 75 лв. – възрастен, 50 лв – за лица 5-25 г. Отстъпката за лица, ненавършили 26 години, е валидна при представяне на документ за самоличност на място – заявява се и заплаща предварително при записване. Местата са ограничени – максимум 25 туристи;
 • Входни такси в Пиза за Наклонената кула (18 ЕВРО) и Баптистерия (5 ЕВРО);
 • Градски транспорт/метро в Рим (1,5 ЕВРО - еднопосочен билет, 7 ЕВРО карта за 24 часа);
 • Входна такса за Колизеумът в Рим - 12 ЕВРО;
 • Входна такса за купола нa базиликата "Св. Петър" в Рим - 8 ЕВРО;
 • Храна, напитки и услуги, неупоменати в програмата;
 • Разходи от личен характер;
 • В общата цена на туристическия пакет не са включени такси, плащания и други допълнителни разходи, които не могат да се изчислят в разумна степен преди сключването на договора и може да се наложи да бъдат заплатени от пътуващия като напр. туристически такси, градски такси, такси за кацане или такси за отвеждане към или за слизане от борда на пристанища и летища, цената на входните билети за туристическите обекти, музеи, корабчета, фериботи, използването на обществен превоз за някои градове, консумираните напитки в автобусите или самолетите и др.;
 • Застрахователни суми и премии, и административни такси при доплащане за застраховка “Отмяна на пътуване” (по желание на клиента) за сумата на пакета над 1000 лв. е 8,00 лв. от страна на индивидуален клиент от ЗАД „БУЛСТРАД ВИЕНА ИНШУЪРЪНС ГРУП“.

Дестинации

Всички дестнации

Новини

Бюлетин